Toegepaste kunst: het merk Iittala

T

Heb je een blikvanger nodig én iets om maaltijden, hapjes en drankjes mee te serveren? In beide gevallen zit je goed met de prachtige Iittala creaties! Dit Finse merk begon in 1881 onder Petrus Magnus Abrahamson als glasblazerij en heeft zijn portfolio in meer dan 130 jaar flink uitgebreid. Alleen de beste designers zijn er actief en geven je interieur een unieke uitstraling. Naast glazen, borden, schotels en mokken zijn er van Iittala ook pannen, vazen en besteksets verkrijgbaar.

Laten we eens een kijkje nemen naar dit functionele topdesign door enkele series uit te lichten!

Iittala Kastehelmi

Is ochtenddauw het eerste waar je aan denkt als je deze prachtige schalen, borden en sfeerlichtjes ziet? Da’s niet zo verwonderlijk, Kastehelmi is immers het Finse woord voor dauwdruppel! Alle serviesstukken zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en bovendien in diverse kleuren. De sfeerlichten maken de aanblik van je woon- of eetkamer direct een stuk aangenamer. Dit is topdesign dat nagenoeg in ieder interieur past!

Iittala Sarjaton

Het valt je wellicht op dat eenheid enigszins ontbreekt in Iittala Sarjaton. Ook dat is geen toeval; de Nederlandse betekenis van Sarjaton is namelijk ‘geen serie’. Diverse topdesigners droegen bij aan dit unieke servies, dat de ene keer van een prachtige opdruk is voorzien en de andere keer juist uitblinkt in zijn eenvoud. Het is daarmee een lichtend voorbeeld van de grote verscheidenheid die Iittala kenmerkt.

Iittala Ultima Thule

Nu heeft de legendarische Finse designer Tapio Wirkkala behoorlijk wat op zijn naam staan. Toch is Ultima Thule, zijn uiterlijk ontlenend aan smeltend ijs in Lapland, dé serie waar hij het meest bekend mee is geworden. Er zijn duizenden uren nodig om de graveringen die zo kenmerkend zijn voor Ultima Thule in glasblaastechniek toe te passen. Dat is wat deze prachtige serie glazen, borden, kannen en schalen probeert weer te geven.