Welke glasopties heb ik voor mijn ramen?

W

Belang van glaskeuze

Het kiezen van de ideale glassoort voor bij uw ramen is belangrijk, aangezien het later veranderen van de glassoort kan resulteren tot meer kosten. Ramen hebben twee hoofdfuncties, namelijk het aankleden van een woning en het tegenhouden van warmte. Zo kan glas mooi worden gemaakt met kleuren en worden versterkt om warmte beter binnen te houden.

Denk bijvoorbeeld aan de ramen die worden gebruikt bij kerken. Dit zijn ramen gemaakt van glas en lood, om zo een mooie lichtinval te creëren binnen het gebouw. Door deze ramen meerdere lagen te geven en te bewerken met isolerende metalen en gassen, kunnen deze ook steeds makkelijker de warmte binnenhouden. Om de mate te berekenen tot hoever een raam isoleert, wordt de U-waarde gebruikt van een raam.

Nadat u weet wat voor glas u wilt installeren bij uw woning, kunt u dit gemakkelijk doorgeven aan uw regionale glaszetter sint oedenrode die u verder kan helpen met de installatie.

Isolatieglas

Om uw ramen te isoleren, zijn er vier verschillende soorten glas, namelijk:

1.      HR glas

Dit is tegenwoordig de populairste soort glas om ramen goed te isoleren tegen koude winters. Bij HR glas wordt het glas voorzien van een dunne laag metaal, om ervoor te zorgen dat warmte slechter door het raam kan. Daarnaast wordt bij HR glas ook gebruikt gemaakt van het edelgas Argon, wat minder warmte toelaat dan normale lucht. Zo zijn er verschillende soorten HR glas, allen met hun eigen werkingen. Deze verschillen worden aangeduid met de termen HR, HR+, HR++ en HR+++. Hoe meer isolatiewerking een glas kan verrichten, hoe meer ervoor wordt betaald.

2.      Enkelglas

Deze glassoort wordt steeds minder gebruikt in ramen, als gevolg van de lage isolerende werking. Deze ramen worden alleen gebruikt om naar te buiten te kunnen kijken vanuit een gebouw. Dus als er geen behoefte is aan enige mate van isolatie, dan is enkelglas een goede optie.

3.      Dubbelglas

Dubbelglas is exact wat de naam inhoudt. Het zijn twee ramen met een ruimte ertussen in, wat dus beter isoleert dan een enkelglas raam. Wanneer dubbelglas ramen worden bewerkt met Argon en andere metalen om de isolerende kracht te versterken, dan wordt het glas geclassificeerd als een HR glas.

4.      Driedubbel glas

Dit is het meest isolerende soort glas voor ramen, waarbij alle isolerende versterkingen die gebruikt worden voor HR glas ook worden gebruikt. Dit in combinatie met een driedubbel glas, zorgt voor een uitstekende isolatie. Dit bespaart in de lange termijn veel energiekosten maar is op korte termijn duur voor een raam.