Laadkabel Auto Nodig? Hier moet je op letten!

L

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Het aantal openbare laadpunten stijgt ook met een hoog tempo. Maar om van deze laadpalen gebruik te kunnen maken heb je vaak wel een eigen laadkabel nodig. Hier moet je op letten bij de aanschaf van een auto laadkabel.

Aansluiting

Allereest is van belang dat je weet welk type aansluiting jouw auto heeft. Er zijn twee soorten aansluitingen: Type 1 (vaak amerikaanse automerken) en Type 2 (sindskort de standaard in Europa). De aansluiting aan de kant van de laadpaal is altijd Type 2, hier hoef je dus niet op te letten.

Vermogen

Het vermogen waarmee je kunt laden heeft te maken met drie factoren:

–         Laadvermogen auto

–         Laadvermogen laadpaal

–         Laadvermogen laadkabel

Het laadvermogen van de auto is een gegeven waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische auto. Het vermogen van een openbare laadpaal is vaak 3-fase 16A (11kW) of zelfs 3-fase 32A (22kw).

Het is dus aan te raden om altijd een laadkabel te nemen die minimaal het maximale laadvermogen van de auto kan. Je kunt ook gerust een hoger vermogen laadkabel nemen omdat de auto bepaald op welk vermogen er wordt geladen.

Soort laadkabel

Laadkabels zijn er in verschillende lengten en vormen. Het is aan te raden om minimaal 4 of 6 meter te kiezen aangezien de situatie zo nu en dan is kan verschillen. Een spiraal laadkabel kan handig zijn omdat de laadkabel dan niet op de grond hangt. Dit voorkomt dat de laadkabel vies wordt. Spiraal laadkabels zijn vaak wel wat prijziger.