Tips voor het internationaal verzenden van pakketten

T

Krijg je op je webshop steeds meer internationale klanten? Dan moet je ook weten wat de regels in het buitenland zijn voor het verzenden van pakketten. Ook is het slim om het bestellen, verzenden en ontvangen makkelijker te maken voor je buitenlandse klanten, zodat zij nog eerder geneigd zijn om een product in jouw webshop aan te schaffen. Wij geven je graag een aantal tips voor het internationaal verzenden van pakketten.

  1. Kies voor het juiste opvul- en verpakkingsmateriaal

Het is natuurlijk erg belangrijk dat bijvoorbeeld de verzenddoos stevig is. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk ruimte tussen het product en de doos in zit en vul deze ruimte met bubbelplastic of piepschuim. Volgens de internationale regels moet je pakket tegen een val van 1,5 meter kunnen. Kies liever niet voor kranten als opvulmateriaal, omdat je in het buitenland best wel eens te maken kan krijgen met censuur regels.

2. Controleer de adressering

Wij Hollanders zijn gewend om gewoon een straatnaam, huisnummer en postcode in te vullen. In andere landen werkt alleen de adressering ook anders! Sommige landen hanteren geen huisnummers, postcodes of zelfs geen straatnamen. Zet daarom op het verzendlabel altijd het e-mailadres en het telefoonnummer van de klant. Hierdoor is de kans een stuk groter dat het pakket bij de juiste persoon en aan het juiste adres geleverd wordt.

3. Communiceer altijd de (verwachte) levertijd

Verzenden naar het buitenland duurt natuurlijk altijd langer dan verzenden in Nederland. Het is belangrijk dat dit de verwachte levertijd altijd duidelijk naar de klant communiceert, zodat hierover geen verwarring kan ontstaan. Bied de klant twee opties; reguliere verzending of een express zending (eventueel tegen extra kosten).

4. Wat mag je wel en niet verzenden?

In het buitenland gelden ook andere regels over producten dan in Nederland. Ook heeft iedere vervoerder weer andere regels. Vaak mag je producten als alcoholhoudende dranken, parfum, nagellak, benzine of olie, vers fruit en groente, gasmaskers, ruwe diamanten en andere zaken niet versturen.

5. Zorg voor de juiste douanepapieren

Verzend je buiten de EU? Dan gaat het pakket ook langs de douane, en moet je bepaalde   formulieren toevoegen zoals de Douaneverklaring CN22 bij goederen tot 2 kilogram en met een waarde tot 425 euro. Dit is een sticker die je aan de buitenkant van het pakket moet plakken. Daarnaast moet je de Commercial Invoice toevoegen; dit moet bij elke commerciële zending gebeuren. Dit is een bindend douanedocument waarin onder andere verschillende afspraak staan, bijvoorbeeld over wie de douanekosten betaalt.

Daarnaast zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden als je naar het buitenland wil verzenden. Lees je daarom altijd eerst goed in voordat je iets buiten Europa verzendt!