De Nadelen en Voordelen van een Online Cursus

D

Het volgen van een thuisopleiding of een opleiding of afstand heeft zowel een aantal voordelen als nadelen. Er zijn dingen die je goed moet beseffen voor je besluit een thuisstudie te gaan starten via NHA of één van de andere opleidingsinstellingen voor thuisstudie. Maar wat zijn nou de dingen die je in je achterhoofd moet houden? Wat kun je allemaal met zo’n thuisopleiding? Welke thuisopleidingen zijn er eigenlijk? Wat zijn precies die voordelen en nadelen van zo’n soort opleiding? En wat zal er nou echt het beste bij jou passen? Die laatste vraag kunnen we natuurlijk niet voor jou beantwoorden, maar op de andere vragen willen we wel proberen een antwoord te geven.

Wat is een Thuisstudie?

Een thuisstudie is een studie die je helemaal zelfstandig thuis gaat volgen. Je hoeft dus niet naar een fysiek schoolgebouw om colleges, werkgroepen en andere lessen te volgen. Je krijgt het nodige lesmateriaal thuisgestuurd en zal ook wat leeswerk, studiestof en andere documenten online kunnen vinden door in te loggen op de website van de opleiding. Je krijgt natuurlijk wel begeleiding via een docent die jouw huiswerk nakijkt en je helpt bij eventuele vragen, maar deze begeleiding zal op afstand gebeuren. Je communiceert met hem of haar via een computer.

Welke Soort Opleidingen Zijn Er?

Er zijn vele soorten opleidingen die online te volgen zijn. Veel mbo-opleidingen zijn op deze manier te volgen evenals veel hbo-opleidingen. Er zijn zelfs sommige universitaire opleidingen die vanaf huis gevolg kunnen worden. Kijk eens een paar gidsen door en vraag wat brochures aan om uit te zoeken welke opleidingen er allemaal mogelijk zijn.

De Voordelen van een Thuisstudie

Het voordeel van een thuisstudie is dat je die helemaal thuis in je eigen tempo kunt volgen. Bij sommige opleidingen zijn er wel deadlines waar je je aan moet houden, maar ook al is dat het geval dan kun je vaak alsnog zelf bekijken wanneer je je huiswerk maakt of een online college wilt gaan kijken. Een thuisstudie is dus makkelijk te combineren met een baan waarbij je veel te maken hebt met onregelmatige diensten en nachtdiensten. Jij studeert wanneer dat jou uitkomt. Ook kun je in je eigen omgeving studeren en zit je dus niet met lange reistijden en problemen met het openbaar vervoer. Je kunt gewoon thuis in je eigen huis een fijne plek inrichten om je laptop neer te zetten en vanaf daar de hele studie volgen.

De Nadelen van een Thuisstudie

Er zijn natuurlijk ook wel wat nadelen aan het volgen van een thuisstudie. Zo wordt er allereerst veel discipline gevraagd. De vrijheid hebben om zelf je studietijd in te plannen betekent immers wel dat je dit ook daadwerkelijk moet gaan doen. Je zult de motivatie om te gaan zitten en aan de studie te gaan echt uit jezelf moeten halen. Verder heb je de kans dat je thuis wordt afgeleidt door huisgenoten, huisdieren of mensen die onverwachts voor de deur staan. Daarbij kan thuis de verleiding erg groot zijn om toch maar iets anders te gaan doen. En als laatste wordt er ook veel zelfredzaamheid verwacht. Je zult heel veel zelf moeten onderzoeken en ontdekken omdat de enige die je daarbij kan helpen alleen op afstand hulp kan bieden.