Wat voor monteur word jij?

W

Heb jij de ambitie om monteur te worden? Dan is nu het juiste moment om deze ambities waar te maken. In Nederland krijgen we een steeds groter tekort aan vakmensen, dus ook monteurs worden schaarser. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende beroepen als monteur. Je begint met de basis waarin je je technische vaardigheden ontwikkelt, maar later kunnen de beste monteurs zich zelfs door ontwikkelen tot vliegtuigmonteur of misschien zelfs in de ruimtetechniek!

Wat doet een monteur?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten monteurs. Een automonteur heeft andere kennis nodig dan een fietsmonteur, maar in de basis komt er veel overeen. Een monteur is namelijk altijd technisch bezig met o.a. onderhoud, reparaties of bouwen. Qua specialisaties kan het alle kanten op gaan. Sleutel je graag aan fietsen en fiets je zelf graag? Of wil je juist opzoek naar uitdaging en zo complex mogelijke techniek in vliegtuigen? Ieder kan zijn eigen ambities volgen.

Hoe word je monteur?

Zie je het zitten om monteur te worden? Dan begint het met een technische opleiding. Opleidingen tot basismonteur beginnen vaak op het vmbo of mbo, waarna je vervolgens nog kunt doorleren op het hbo of zelfs nog een universitaire opleiding. En tijdens de opleidingen ben je lekker veel praktijkgericht aan de slag, wat dan ook de beste manier is om jezelf constant te ontwikkelen!

Monteur in de werkplaats

Die ervaring in de praktijk is erg waardevol. Wil je je specialiseren tot bijvoorbeeld automonteur dan ga je veel sleutelen aan auto’s. In automonteur kledingleer je de fijne kneepjes van het vak van je docenten en stages. Je leert omgaan met het gereedschap, leert verschillende soorten auto’s kennen en ontwikkelt je enorm in de techniek. Of je ambitie nou is om als monteur aan het werk te gaan bij defensie, of je wilt liever in de werkplaats bij een fietsenzaak werken. De basis begint vaak hetzelfde.